things must pass

Cateva cercetari cercetate.

Aici pe pagina principala pun doar o mica descriere a unei insule mai putin cunoscute. Dar, informatia fiind data si in presa, inseamna ca sunt poate mult mai multe insule necunoscute noua decat credem.

UNESCO a adaugat Insula Socotra pe lista locurilor care apartin Patrimoniului Mondial.

La est de Africa se afla insula Socotra, loc in care fauna si flora s-au dezvoltat complet diferit de restul lumii. Pe aceasta insula totul este diferit, de la forma copacilor pana la speciile de plante si animale. Prin aspectul diferi, peisajul pare a fi desprins din cartile stiintifico- fantastice. Turistii pot fi surprinsi la vederea insulei deoarece nimic nu seamana cu imprejurimile.

Socotra este un mic arhipelag format din patru insule care apartine Republicii Yemen, aflat in oceanul Indian aproape de Cornul Africii, la 350 km de peninsula Araba. Pe insula traiesc 50.000 de oameni, de origine indiana, araba si africana, care vorbesc “socotri”, o limba nescrisa, mai veche decat araba. Odata cu despartirea Africii de Peninsula Arabica, Socotra a devenit una dintre cele mai izolate insule de origine continentala. Datorita acestui lucru si a conditiilor climatice, temperaturile foarte mari si curentii de apa, au reusit sa transforme insula intr-un loc special cu un peisaj nemaintalnit. Totul s-a dezvoltat intr-un alt ritm fata de restul lumii, flora este spectaculoasa, iar fauna insulei cuprinde specii unice.

Socotra este o bijuterie a Terrei. Biologii considera ca 240 din cele 800 de specii de plante sunt endemice, adica sunt unice. Cea mai bizara planta este cea numita „copacul sangele dragonului“ (Dracaena cinnabari), a carui rasina de culoare rosie se scurge din trunchi atunci cand este “ranit”. Forma copacului este a unei umbrele sau a unei ciuperci uriase. De asemenea, pe insula se gasesc copaci care au crescut direct din piatra, fara a avea nevoie de pamant pentru a creste.

Fauna cuprinde fel si fel de specii unice precum moluste, 90% din cele 30 de specii de reptile si cel putin 6 din cele 181 de specii de pasari. Socotra este un „laborator viu“ pentru studiul evolutiei, au afirmat biologii. Pe insula traiesc putine mamifere terestre, cel mai des intalnit fiind liliacul, iar apele din jurul insulei sunt pline de balene si delfini de toate soiurile.

Turistii care doresc sa viziteze aceasta insula au cu siguranta ce vedea, insa acestia trebuie sa stie ca infrastructura insulei este slab dezvoltata, iar legaturile cu partea continentala a Yemenului sunt limitate si conditionate de capriciile vremii si ale oceanului.

Restul de „cercetari cercetate” le gasesti in subpagini. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: