ce inseamna acum ori niciodata

ianuarie 22, 2014 at 6:33 pm (Uncategorized)

Caracterul omului nu se schimba deloc usor, si asta daca mai exista speranta. Cunoasterea tine de intelect, pe care, sincer vorbind, daca nu i se taie in mod voit orice posibilitate, il poate avea oricine. Din nefericire, cunoasterea nu pica doar in mainile celor cu un caracter bun, cat si in ale celor cu unul rau. Cel din urma nu numai ca tine cunoasterea doar pentru el, cu un egoism de nedescris in inima lui, dar si face tot posibilul ca ceilalti care nu o au, sa nu aiba parte de ea. Un caracter bun sporeste cunoasterea, in acelasi mod in care un geniu se arata atunci cand problemele create de societate (si nu de el in mod intentionat) par de nerezolvat.

                Degeaba facem educatie morala. Fie ea la scoala sau la locul de munca. Cine reuseste sa faca distinctia intre ce e bun pentru comunitatea din care face parte, adica ce e bun atat pentru el cat si pentru ceilalti, si ce e profitabil doar pentru propriile scopuri, nu inseamna ca va alege sa renunte la profitul propriu – mai ales ca acest lucru il va face sa se simta mai in siguranta, in pofida faptului ca lumea din jur isi pierde echilibrul social si devine mai nesigura. Oamenii iarta usor daca se pot lipsi de lucrurile care le sunt luate; altfel stau lucrurile cand au nevoie de ele si isi amintesc. Cer totul inapoi, fara speranta, fara teama, fara nimic, caci nu mai au nimic de pierdut. De aceea este important sa ne amintim de ceea ce este esential pentru noi si sa uitam de cele ce altii vor sa ne faca sa credem ca ar fi important.  Si aici intra mass-media, publicitatea, politica, sistemele economice, scolile, doctrinele, etc  etc  etc, prin care se cauta profitul propriu.

                Educatia morala este pura teorie, in spatele careia raul cel mai mare se poate ascunde, pentru ca ii poate supune usor pe aceia care inca mai au o inima fertila sau un gand sanatos. Statul a creat legi, dar ele sunt facute ca pe cei buni sa-i induplece, iar cei rai sa le incalce. (Clarificarea la aceasta problema o voi face in alta parte; oricat mi-as dori, nu ii gasesc locul aici). Mai mult de atat, ele ii obliga pe oameni sa fie morali ascunzand, de fapt, ceea ce sunt. Poate ca nu toti am citit Divina Comedie, si nu toti am inteles inca infernul lui Dante, insa ne putem inchipui societatea pe care am creat-o ca o botnita sub care ne ascundem coltii. Mai greu de inchipuit este motivul pentru care am face bine sa dam jos aceasta botnita.

                Iesind la lumina caracterele oamenilor, lupta este data in mod direct, fara ocolisuri, si este singura cale prin care binele invinge raul, singura cale prin care cei doi poli isi reiau forma initiala si pot trai in armonie din nou. Raul nu poate fi niciodata extirpat in totalitate, atata vreme cat exista posibilitatea de a renaste, insa poate fi recreata aceasta armonie de care amintesc.

                Etica trebuie reinventata.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: