Teoria clasei fara griji sau de lux si social business

noiembrie 27, 2011 at 3:46 am (Uncategorized, voluntari/at) (, , , , , , )

.
„- .. Detine o biblioteca persona..
– Cum? Sa i se taie capul!
– Stapane al tuturor, dar toata lumea are o biblioteca personala..
– Cum? Sa i se taie capul! „
(din povestea Ilipili in Tara lui Alice)
.
    Cautam niste informatii mai matematice pe net, apoi mi-am adus aminte ca vroiam sa caut mai demult si despre Muhhamad Yunus, un profesor bangladez. Ii stiam ideea, pe scurt si pe larg, dar nu ii stiam cartile. Asa ca am gasit momentul oportun sa o fac acum. Mi-a luat cateva ore cautarile, dar s-au meritat.
   Pentru cei interesati de economie, antreprenoriat, educatie, proiecte sociale, pot cauta sa inteleaga si ce e acest social business pe care il promoveaza Muhammad Yunus. Nu acum neaparat, dar cand aveti timp e binevenit, caci pe viitor, mai curand sau mai tarziu, acest social business va avea un efect la fel de larg raspandit ca si voluntariatul. Ii vor sta in cale multe ziduri .. iluzorii.
   Cei care sunteti la o facultate, master, doctorat, ori va ganditi sa fiti pe viitor la vreuna din astea, pe o tema care atinge cele de mai sus, puteti sa va interesati pentru a aduce in discutie subiectul chiar la teza de licenta, dizertatie etc.
Veti putea folosi lucrarea ca un bun proiect pentru mai tarziu. Bineinteles, va fi o lupta scoasa la iveala intre cei care cauta doar profit si ceilalti, oamenii obisnuiti. Asa ca tot ce va asumati o faceti pe riscul vostru (putin, as zice eu, nu mult), ma refer de exemplu in ceea ce priveste gradul de angajabilitate. Dar sunteti potriviti pentru asta, nu? Caci ce altceva cautati la mine pe blog?
   Am aflat ca din 2003 incoace tipu a scris trei carti. Eu n-am reusit sa-i descarc (shh, sa nu mai spuneti la nimeni) decat doua din ele. Nu le pot atasa aici. Din pacate, pentru cei care se descurca mai greu cu limba engleza, sunt in engleza. In Romania a fost publicata o singura carte, numita Dezvoltarea afacerilor sociale. Nici pe asta n-am gasit-o in format electronic. 😛
   Un filmulet scurt si bun (netradus decat in engleza) il gasiti aici. Site-ul e o alta poveste, despre care inca nu stiu suficient de multe. As vorbi si despre site cate ceva, dar apoi devine prea greu de citit mail-ul. Il descoperiti siguri. (Tot facut de ei mai aveti si human urban, luat mai mult ca pe o viziune aproape utopica. Cei cu care am fost in Anglia pentru o experienta a unui proiect de tineret pe mediu, inainte cu cativa ani, isi pot da seama usor despre ce e vorba.) Francezii se pare ca sunt primii de pe aici de pe la noi care accepta cate putin ideea de social business. Apoi or sa urmeze desigur Englezii, cu zecile lor de mii de organizatii de caritate care stau la pamant cu situatia financiara si care, taras-grapis, poate vor gasi o solutie pana la urma.
   Asadar, un al doilea video, dar mult mai lung si filmat destul de prost, suficient totusi cat sa puteti urmari. Aproape ca si cum ati fi prezenti la intalnire.:D
   Un fel de concurs de proiecte social business il gasiti pe facebook. Poate nu se ofera granturi la prea multe proiecte, de aceea cred ca deocamdata e ceva destul de mic, un inceput. Cam astea au fost cautarile mele, fara indoiala, destul de modeste.
   Si cam atat cu profu Yunus. M-am gandit totusi ca ideea unui business foarte interesant si fara profit apare undeva mult mai inainte, cu 112 ani inaintea noastra, pe cand a aparut Teoria clasei fara griji/de lux, de Thorstein Veblen. Cartea tradusa in romana e foarte scumpa, se vinde numai celor cu bani :)) . O, nu, nu am citit inca aceasta carte, pentru ca atunci cand am vrut sa o copiez, am stricat cartusul fratelui meu de la imprimanta si acum nu mai am la cine. Oricum, credeti-ma pe cuvant, e o carte buna si nu putea fi mai potrivita altundeva decat adusa la subiectul din articolul acesta.

Sper sa va fi placut lectura aceasta care, pesemne, si voi, o veti uita curand.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: