bani vs. prieteni

mai 16, 2010 at 6:48 pm (Uncategorized)

Gasiti povestea aceasta pe blogul lui Paulo Coelho, publicata pe o data aproximativa de 17 mai 2010:

Un om bate la usa prietenului sau pentru a-i cere un ajutor in bani. Prietenul vede ca nu are cat ii cere, dar se imprumuta la vecini. Dupa ce pleaca primul prieten, nevasta celui de-al doilea il gaseste pe acesta plangand. „De ce plangi, il intreaba ea, plangi pentru ca nu ai cu ce plati inapoi vecinilor?”. „Nu, raspunde el, plang pentru ca e un prieten pe care il plac foarte mult si a trebuit sa vina sa bata la usa, ca sa stiu ca este in nevoie”.

Intr-un volum mic scris de Arthur Schopenhauer, intitulat Viata, Amorul si Moartea, gasiti in josul paginii cu nr-ul 31, in traducere romaneasca, urmatoarea fraza:

„Iti pierzi usor un prieten, dandu-i bani, decat daca nu-i dai. Acela care nu-l recunoaste pe drac decat dupa coarnele sale, ori pe nebun dupa clopotei, va fi adesea sub biciul lor.”

Stiu ca Paulo Coleho ne incurajeaza sa facem mici lucruri pentru cei apropiati noua, ca de exemplu sa dam telefon celui care se simte singur, o mica suma de bani celui in nevoie, si oricare alte lucruri ce pot crea o stare de bine – sau uneori chiar schimba viata cuiva (atat timp cat ne simtim confortabil si nu avem nimic de pierdut). Totusi, sa nu dam deoparte nici subtilitatea lui Schopenhauer in privinta prietenie si a banilor.

Acum, daca va luati exemplu un prieten bun sau doi, voi ce credeti ca ar trebui sa facem daca ne-am afla intr-una din cele doua situatii ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: